onsdag 14 januari 2009

Funderingar runt märken...


Detta är WOSM märket - World Of Scout Movement - även kallat pojkscoutmärket. Detta märke är fyllt med symbolik..
Liljan - den sk. franska liljan - ska visa scouterna den rätta vägen och är av samma utformning som en kompassnål på äldre tiders kompasser
Mittsymbolens tre delar ska påminna scouterna om att vara gudfruktiga- mitten -, hjälpa andra -vänster - och följa scoutlagen -höger- medans söljan står för scouternas enhet.
De två femuddiga stjärnorna står för sanning och kunskap och de totalt10 uddarna står för scoutlagens ursprungliga 10 punkter.
Råbandsknopen som binder ihop det omgivande repet kan inte gå upp oavsett hur hårt man drar i det - och ska visa på scouternas sammanhållning och gemensap världen över.
Den vita färgen ska visa på renhet medans den purpurfärgade bakgrunden symboliserar ledarskap och tjänstvillighet..
Det är lite häftigt att ett enda märke kan innehålla så mycket symbolik.
Ett märke som är gjort med eftertanke och kanske också kräver lite eftertanke..




WAGGGS märket - det sk. flickscoutmärket. WAGGS står för The World Assocaition of Girl Guides and Girl Scouts dvs hela världens flickscouter.
Märket består av en treklöver med en kompassnål och två stjärnor som en eldslåga. Treklövern är orange-gul mot blå bakgrund och är symbolen för WAGGGS. Den orange -gula färgen ska symbolisera solen som lyser över alla barn i världen. De tre bladen på treklövern representerar dom tre ursprungliga löftena, dvs. plikten mot Gud och fosterlandet, att hjälpa andra och lyda scoutlagen. Eldslågan runt märket symboliserar kärleken till andra människor. Mitt i treklövern finns en kompassnål som ska visa scouterna den rätta vägen. De två stjärnorna på treklöverns blad reprensterar lagen och löftet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad det hela handlar om

Scouting handlar inte om att elda utan om att brinna