torsdag 30 oktober 2008

Dagläger 2008










I år, för andra året, så genomförde vi ett dagläger med scoutinnehåll vi gjorde en diger planering där många av våra ledare var involverade på ett eller annat sätt. Vi kunde bara ha lägret i två dagar i år, då ledarbristen satte hinder i vägen för att kunna ha någon aktivitet på fredagen. Det är iallafall mycket bättre att ha två dagars läger än inget alls. Onsdagens program var samarbete och torsdagens program var hantverk.





Lägret genomförs i samarbete med Stena Fastigheter och Nacka komun och bägge ställer upp på ett mycket bra sätt
**********************************************************
Innan själva lägret så träffades Tony, Arne och undertecknad för att förbereda dagen och lägret med att bland annat handla all mat, förbereda dagen och så. Vi startade själva kl 0830 och sedan rullade det hela på under hela dagen och kvällen som ni kommer att läsa mer om.
**********************************************************
På onsdagen så har vi haft samarbetsövningar vilket är både utvecklande, lärorikt och en av grundstenarna i scoutmedtoden - att just kunna samarbeta. Jag, Tony och Arne tillsammans med patrullscouterna Edvard och Anton var dom som genomförde dagsaktviteterna. På kvällen till vårt lägerbål anslöt både Sanna, Åsa och Elle som dessutom höll i lägerbålssångerna med stor bravur och engagemang. Dagen började med att vi samlades i lokalen och pratade lite om vad lägret skulle innehålla, vad vi skulle göra under dagen, vilka saker som fanns i lokalen och vad dom var för några saker och vad dom kom ifrån. Tony berättade med stor inlevelse om vissa saker och läger som fick barnen att sitta både lugna och stilla

Efter denna lilla start med Tonys berättelser packade vi både vagn och pirra och gav oss iväg till holmen i samlad tropp. På holmen så genomförde vi olika lekar och samarbetsövningar, bland annat den "berömda" - ta dig över pirayafloden, som i korthet går ut på att man med hjälp av plankor ska ta sig över floden utan att trampa brevid eller trilla. Är man 5 stycken i patrullen så får man 4 plankor, vilket gör att man måste på ett eller annat sätt samarbeta och dela på plankorna så två fötter får plats. Det var mycket kul och intressant att se ungdomarnas inlevelse och kreatvitet under dessa övningar. Arne berättade och visade vad som är bra att ha med sig i sin ryggsäck och visade även lite utrustningsdetaljer som kan vara bra att ha med sig vid olika tillfällen. Själv pratade jag om kniv och knivbältet och dom regler som vi har inom scouterna för att få bära kniv.



Detta med tanke på att ungdomarna lite senare skulle själva hämta egna grillpinnar, men att våra patrull scouter skulle göra dom vassa med hjälp av kniv.
Sedan lekte vi lite lekar och hade lite fler samarbetsövningar. Tiden på holmen avslutades med att ungdomarna fick prova på, med hjälp av vår två äldre scouter, att laga mat på enmanskök och grilla korv. Detta gick utmärkt och alla samarbetade på nästintill perfekt sätt. Därefter gick vi till lägerbålsplatsen och längst vägen anslöt föräldrar. Straxt efter bron vid Shell macken så möttes vi av ett ljusspår som ledde fram till platsen där en brasa brann.
Vi samlades runt brasan och sjöng ett antal sånger och även ett par rörelsesånger så att värmen inte skulle försvinna ur kroppen. När detta var klart gick vi i samlad grupp tillbaka till lokalen där vi sa "hej då och vi ses i morgon"
Efter det så tog vi och tryckte ledarnas tröjor inför morgondagen, och det är det trycket som ni såg på första bilden, dagläger 2008, i vitt tryck. Tröjorna till lägret skänktes av Stena Fastigheter.
( av misstag så blev mitt minneskort på kameran fullt - så jag har inte fler bilder från onsdagen )

TORSDAG
I dag startade lägret kl 10 och på programmet stod det hantverk och det blev både hantverk och lekar. Elle och jag tillsammans med Edvard och Anton tog tag i både läder, tröjtryck och matlagning. Till vår hjälp hade vi även Vilda och Erik som förmodligen även kommer att starta upp vår nya minioravdelning framöver, hoppas vi. Ungdomarna fick varsin lägertröja där dom tryckte "dagläger 2008" och sedan valfria egna tryck på ryggen, frihand eller potatis tryck. Läder arbetet bestod i att göra nyckelhållare.
Dagen började med en ljuscermoni för att skapa lite lugn och harmoni så där på morgonkvisten. Sedan började ungdomarna med både nyfikenhet och intresse att jobba med sina läder och tröjtryck. På bilden ser vi hur ungdomarna jobbar med att göra hål i skinnet till sina nyckelhållare.

Till lunch serverades det spagetti och köttfärssås vilket verkade vara mycket uppskattat då hela portionerna med köttfärssås gick åt en del spagetti blev över. Alla tryckte på sina egna tröjor och det blev inte en tröja som var den andra lik. Här ser ni ett exempel på hur det såg ut när dom blev färdiga.
Efter lunch tog Elle med sig ungdomarna ut och lekte ett par lekar och sedan fortsatte dom med sina arbeten och gjorde allt klart. Själv ägnade jag min största del av dagen åt matlagning och disk.
Dagen avslutades med fruktstund, prat om scouter och sedan ett par lekar till innan det var dags att försiktigt packa i hop tröjorna och bege sig hemåt.
Efter lite efterarbete så begav sig både Elle och jag nöjda men ganska trötta efter ett roligt läger hemåt.
Själv väntar jag med "skräckblandad förtjusning" på hur vädret ska bli i kväll och i morgon.. snö eller inte snö.. det är frågan





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad det hela handlar om

Scouting handlar inte om att elda utan om att brinna