fredag 7 oktober 2011

"Medaljutdelningen är problematisk"

Med anledning av utdelningen av bronsvargen till Kung Abdullah så har scouternas kommunikationschef gjort följande uttalande.
Vill du läsa där denna text publicerades- klicka på texten ovan

"Kungen har kritiserats hårt efter att ha delat ut scoutpriset Bronsvargen till den saudiska diktatorn kung Abdullah, men få har bett scouterna kommentera händelsen. "Svenska scouterna accepterar inte odemokratiska styrelseskick och ser därför utdelningen av Bronsvargen till kung Abdullah som problematisk", säger Anna Wickman, kommunikationschef på Scouterna.
Priset, den så kallade Bronsvargen, delas ut av World Organization of the Scout Movement, WOSM, till aktörer som på olika sätt bidragit med sitt stöd för världsscouting. I egenskap av hedersordförande sedan 1977 delade Kung Carl Gustaf i förra veckan ut priset till Saudiarabiens utbildningsminister och kung Abdullah Bin Abdul Aziz för deras insatser i fredsprojektet ”Messenger of Peace”.

Anna Wickman, kommunikationschef för Svenska scoutrådet, menar att det är helt rimligt att media, allmänheten och svenska scouter reagerar över att WOSM delar ut en utmärkelse till kung Abdullah som styr ett land där brott mot mänskliga rättigheterna sker.
– Vi scouter i Sverige accepterar inte odemokratiska styrelseskick och ser det som problematiskt att kung Abdullah och prins Faisal har fått denna utmärkelse. Det har vi också framfört till WOSM och vi kommer att ha en fortsatt diskussion med WOSM om det här.

Hur tror du att den här prisutdelningen påverkar Scouterna som varumärke?
– Vår utgångspunkt är att det är världsscoutorganisationen som delar ut priset, inte Scouterna i Sverige. I det arbete vi gör lokalt och internationellt för fred och demokrati ska vi fortsätta att kommunicera vår tydliga värdegrund i FN:s konvention om mänskliga rättigheter och allas lika värde. Vi ska också jobba för att stärka den positiva bild av scouting som många har.

Även om fokus i rapporteringen har legat på kung Carl Gustaf och den internationella scoutrörelsen anser Anna Wickman att de frågor som ställts till svenska scoutrörelsen har varit relevanta.
– Vi beklagar om det kan ha uppfattats som vi försvarar prisutdelningen till Kung Abdullah, när vi har försökt svara på faktafrågor om vad han gjort för scoutrörelsen. Vi vill klargöra att vi ser det som problematiskt att kung Abdullah och prins Faisal fått detta pris och berättar gärna i fler media om vårt ställningstagande."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad det hela handlar om

Scouting handlar inte om att elda utan om att brinna