onsdag 5 oktober 2011

Svenska Scoutrådet om medalj till kung Abdullah

- I Scouterna tror vi på den förändringskraft som ryms i mötet mellan människor. Därför måste det vara möjligt att samverka med de krafter som har möjlighet att förändra, även om det ibland innebär att vi måste ta svåra beslut.

- Däremot innebär det inte att vi accepterar odemokratiska styrelseskick.

- Scouterna i Sverige kommer därför att ta upp frågan om utdelningen av två bronsvargar till Saudiarabiens Kung Abdullah och prins Faisal med världsscoutorganisationen WOSM.

Därför samarbetar Scouterna med Saudiarabien

Scouterna gör unga redo för livet. Genom äventyr och utmaningar får vi dem att växa som individer. Det handlar om allt från att lära sig samarbeta i den lilla gruppen - scoutpatrullen - och att överleva i naturen till att göra samhällsinsatser tillsammans med andra unga från olika kulturer, religioner och samhällen.

Allt det vi gör genomsyras av våra värderingar, vilket innebär att frågor om mänskliga rättigheter, demokrati, yttrandefrihet, mångfald, jämställdhet och hbtq har en central plats i scouterna.

Som del i en internationell rörelse för unga med verksamhet i över 160 länder ger det oss unika möjligheter att genom internationella utbyten och samverkan också påverka samhällsutvecklingen i andra länder och på ett globalt plan.

Samtidigt leder det till särskilda utmaningar eftersom det råder stora skillnader mellan de olika samhällen där scoutrörelsen verkar idag. Olika former av styrelseskick, varierande grad av demokratisk utveckling och skiftande former av skydd för minoritetsgrupper och kvinnors rättigheter gör att vi hela tiden ställs inför svåra avgöranden. Trots dessa skillnader mellan olika länder och de utmaningar det leder till är det vår övertygelse att det alltid är värdefullt för unga människor att mötas.

Med detta i fokus har vi därför i valet mellan att stå utanför och kritisera eller att samverka för att försöka skapa långtgående förändring från insidan valt dialogen som vår metod.

I förra veckan lanserades världsscoutrörelsens nya initiativ Messengers of Peace i samband med ett internationellt fredsläger i Saudiarabien. På plats fanns scouter från ett 90-tal olika länder representerade tillsammans med bland andra scouternas världsstyrelse och styrelsen för scouternas fundraisingorgan World Scout Foundation. En hög representant för FN-organet UNESCO deltog också i lanseringen och högtidstalade vid invigningsceremonin.

På programmet fanns bland annat en heldag med seminarier om kvinnors ställning i Saudiarabien, där även representanter från den flickscoutorganisation som är under uppstart i Saudiarabien deltog.

Messengers of Peace är ett tioårigt projekt som syftar till att samla alla de goda krafter och samhällsinsatser som scouter runt om i världen redan gör och samtidigt inspirera till nya freds- och samhällsprojekt. Det kommer också att finnas möjlighet att söka pengar ur projektet för lokala samhällsinsatser runt om i världen.

Målet är att minst 20 miljoner scouter ska vara delaktiga i Messengers of Peace, som är fortsättningen på ett liknande projekt som startades redan 2001 av världsscoutrörelsen och där 10 miljoner scouter från över 100 länder redan deltagit.

Saudiarabiens kung Abdullah Bin Abdul Aziz har varit en av de drivande krafterna bakom både de senaste tio årens arbete och det nya initiativet till Messengers of Peace tillsammans med bland andra Kung Carl XVI Gustaf, hedersordförande för World Scout Foundation. Kung Abdullah har också bidragit med 37,5 miljoner dollar inför lanseringen av Messengers of Peace, en summa som väntas växa väsentligt genom bidrag från många andra håll.

Vi ser Messengers of Peace som ett helt unikt globalt initiativ för att sprida de värderingar om demokrati och mänskliga rättigheter som scoutrörelsen står för till miljontals ungdomar runt jorden. Den grundläggande idén bakom satsningen är att det enda sättet att uppnå fred är att skapa sådana levnadsförhållanden att människor i hela världen kan leva ett liv i frihet och som ger dem möjlighet att utvecklas som individer - utan förtryck och fria från sociala orättvisor.

Lanseringen i Saudiarabien förra veckan var den formella starten på Messengers of Peace, men satsningen uppmärksammades redan tidigare i år i samband med att Scouterna i Sverige var värd för det internationella storlägret World Scout Jamboree utanför Kristianstad där drygt 40.000 scouter från nära 150 länder deltog. En av de internationella gäster som besökte Jamboreen var prins Faisal, utbildningsminister i Saudiarabien. Under sitt besök på lägret träffade han både flick- och pojkscouter från olika delar av världen och talade bland annat om vikten av dialog.

I drygt hundra år har scoutrörelsen fostrat unga människor att bli redo för livet, att utvecklas som individer och att lära sig samarbeta med andra för att förbättra världen. Det tänker vi fortsätta med även de kommande hundra åren. För att kunna åstadkomma verklig förändring innebär det att vi ibland kommer att tvingas ta obekväma beslut, men det finns inga genvägar.

Däremot innebär det inte att vi accepterar odemokratiska styrelseskick likt det i Saudiarabien, som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Det är också problematiskt att, som scouternas världsstyrelse nyligen har gjort, dela ut utmärkelser till höga representerar för sådana stater, även om de har gjort viktiga insatser för världsscoutrörelsen. Denna synpunkt kommer Scouterna i Sverige att framföra i kontakterna med världsstyrelsen.

Vi tror samtidigt att det måste vara möjligt att både kunna ta avstånd från ett odemokratiskt styrelseskick och ändå kunna samverka med de krafter som har möjlighet att förändra saker till det bättre. Vi tror att den kraft som ryms i dialogen och mötet mellan unga människor är den starkaste kraften för att förändra världen. Även om det innebär att vi måste ta svåra beslut ibland.

Vi uppmuntrar våra scouter att jobba med värderingsfrågor och att våga ta ställning i olika sammanhang. På samma sätt välkomnar vi den debatt som nu förs om hur man bäst bedriver ett arbete med att göra jorden till en bättre plats att leva på.

Helene Gestrin
Ordförande Svenska Scoutrådet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad det hela handlar om

Scouting handlar inte om att elda utan om att brinna